ARTIKKELI 26.2.2025
Kaukolämmöstä maalämpöön – Oikein mitoitettuna tuhansien säästö
Maalämpö on ollut viime vuosina erittäin suosittu vaihtoehto kaukolämpökotien seuraavaksi lämmitysjärjestelmäksi. Lämmitysasiantuntijamme kertoo nyt, mitä kaukolämmöstä maalämpöön siirtyessä kannattaa ottaa huomioon.
Kaukolämmöstä maalämpöön siirtyminen lisää omavaraisuutta
Siirtymä kaukolämmöstä maalämpöön on luonnollinen, sillä molemmat ovat yleensä hyvin helppokäyttöisiä ja huoltovapaita lämmitysvaihtoehtoja. Omakotitalon arkipäivässä vaihdos kaukolämmöstä maalämpöön näkyy loppujen lopuksi hyvin vähän, lämmityskulujen laskua lukuun ottamatta.
Kaukolämmössä lämmöntuotanto on keskitetty energiayhtiölle. Tämä tekee siitä helpon vaihtoehdon omakotitaloasujalle, mutta kaukolämmön hinta näin ollen riippuvainen energiayhtiön hinnoittelusta. Tämä puolestaan saattaa aiheuttaa hinnassa voimakastakin vaihtelua, mikäli energiantuotannon kustannukset nousevat.
Hyvä esimerkki kaukolämmön hinnanvaihteluista saatiin Ukrainan kriisin myötä, jolloin polttoaineiden hinnat nousivat merkittävästi ja monet kaukolämpöyhtiöt joutuivat kiristämään hinnoitteluaan.
Maalämmön kanssa vastaavia tilanteita ei pääse syntymään. Maalämpöpumppu toki käyttää sähköä, mutta hyvin kilpailutetulla sähkösopimuksella sähkön hinnan muutokset vaikuttavat maalämmön käyttökustannuksiin hyvin vähän.
“Maalämpö on kaiken kaikkiaan hyvin omavarainen lämmitysjärjestelmä, sillä lämmönlähde sijaitsee kodin välittömässä läheisyydessä”, kertoo Keski-Suomen Lämmön lämmitysasiantuntija Mikko Ruuska.

Kumpi on halvempi, maalämpö vai kaukolämpö?
Koska kaukolämmön hinta on riippuvainen paikallisen energiayhtiön hinnoittelusta, tulisi maalämmön ja kaukolämmön kustannusvertailut tehdä aina paikallisen kaukolämmön hinnan mukaan.
Esimerkiksi, Jyväskylässä kaukolämpö maksaa keskivertoiselle omakotitalolle (vuotuinen kaukolämmön käyttö 18 MW) noin 139 euroa kuukaudessa. Vuodessa tämä tarkoittaa kaukolämmön kustannukseksi 1668 euroa. Samankokoisella kulutuksella maalämpö maksaa keskimääräisellä sähkönhinnalla alle 400 euroa vuodessa.
Ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpö kaukolämmön tilalle?
Kaukolämmöstä luovuttaessa on hyvä pohtia myös uuden lämmitysmuodon ympäristöystävällisyyttä.
Maalämmön lisäksi myös ilma-vesilämpöpumppu voi olla hyvä vaihtoehto kodin uudeksi lämmitysjärjestelmäksi. Molemmat tarjoavat kaukolämmöstä siirryttäessä myös vaivattoman remontin, sillä ne perustuvat vesikiertoiseen lämmönjakotapaan, joka kaukolämpötaloista löytyy entuudestaan.
Kaukolämmöstä luopuvat kodinomistajat hakevat Ruuskan mukaan useimmiten uudelta lämmitysmuodolta pitkäaikaista kannattavuutta ja huolettomuutta. Tällöin Ruuska suosittelee yleensä maalämpöä, jonka käyttöikä on ilma-vesilämpöä pidempi, jopa yli 40 vuotta.
“Ilma-vesilämpöpumppu on kannattavampi lyhyellä ajanjaksolla. Pitkällä aikavälillä mitattuna maalämpö on kuitenkin yleensä kustannustehokkaampi vaihtoehto”, Ruuska kertoo.
Omakotitalon lämmityskulut 2000 € pienemmät maalämmöllä
Markkasten perhe muutti Keski-Suomeen pääkaupunkiseudulta kaukolämpötaloon vuonna 2013. Selvitystyön jälkeen perhe päätyi vaihtamaan uuden kodin lämmitysmuodoksi maalämmön.

Kaukolämmöllä hirsitalon lämmitykseen kului noin 2500 euroa vuodessa. Maalämmöllä vuotuiset lämmityskulut ovat olleet noin 500 euroa.
Loppujen lopuksi perhe on laskenut säästäneensä vuotuisissa lämmityskuluissa maalämpöön vaihtamalla miltei 2000 euroa vuodessa.
“Maalämmöllä lämpöenergiaa tehdään aika lailla tehokkaammin”, kertoo Oskari Markkanen.
Lämmitysasiantuntija Ruuskan mukaan Markkasten perheen kaltaiset säästöt eivät ole epätavalliset maalämpöön kaukolämmöstä vaihdettaessa. Hän kuitenkin korostaa, että tärkeintä on mitoittaa kodin uusi lämmitysjärjestelmä oikein.
“Valitsi sitten kaukolämmön tilalle maalämmön tai ilma-vesilämmön, tärkeintä on, että mitoitus vastaa todellista lämmönkulutusta. Näin ei tule yllätyksiä matkalla ja säästöä alkaa kertyä asennuksesta saakka”, Ruuska kertoo.
Onko kaukolämpö helppo vaihtaa maalämpöön?
Kaukolämmön hintojen noustessa maalämpö tarjoaa edullisen vaihtoehdon lämmitykseen.
Kaukolämmöstä on helppo siirtyä maalämpöön, sillä maalämpöpumppu mahtuu tekniseen tilaan kaukolämmön lämmönsiirtimen tilalle. Tarvittaessa maalämpöpumppu voidaan turvallisesti sijoittaa myös teknisen tilan ulkopuolelle, esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen.
Kaukolämmöstä siirryttäessä myös vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on maalämpöä varten valmiina, joten muutoksia kodin lämmönjakojärjestelmään ei tarvita.
Maalämmön asennustyöt onnistuvat parhaimmillaan päivässä.

Kaukolämmöstä maalämpöön 3 helpolla askeleella
- Ota yhteyttä. Ole yhteydessä paikalliseen lämmitysasiantuntijaan tarvekartoituksen ja säästöpotentiaalin laskemiseksi. Keski-Suomen Lämpö palvelee Keski-Suomen lisäksi myös Pirkanmaalla ja Mikkelissä, lähialueet mukaan lukien.
- Lupien hakeminen. Maalämmön asentamiseen tarvitaan toimenpidelupa, jonka hakemisessa asiantunteva lämmitysasiantuntija on tukenasi.
- Jätä loppu asiantuntijalle. Anna paikallisen lämmitysasiantuntijasi hoitaa loput lämmitysremontistasi asennuksesta kaukolämmön lämmönsiirtimen kierrätykseen.
- Rentoudu maalämpökodissa. Asennus hoituu parhaimmillaan päivässä, ja sen jälkeen voit nauttia huolettomasta maalämpöjärjestelmästäsi.