REFERENSSI 21.2.2023

Omakotitalo Keljossa lämpenee jo kolmatta talvea ilma-vesilämmöllä

Jyväskylän Keljossa sijaitsevan, 1964 rakennetun omakotitalon asukkaalle Kari Häyhälle kodin lämmitysjärjestelmässä tärkeintä on, että se toimii hyvin ja tuottaa niin lämpöä kuin lämmintä käyttövettä. Keski-Suomen Lämmön kesällä 2020 asentama Bosch Compress 7000i ilma-vesilämpöpumppu on vastannut odotuksiin ja toimii moitteettomasti.

Firmaa voin kyllä siinä suhteessa suositella, asennukseen olin erittäin tyytyväinen ja laite toimii hyvin.

Kaukolämmöstä ilma-vesilämpöpumppuun

Häyhä alkoi pohtia lämmitysjärjestelmän vaihtoa kolmisen vuotta sitten, kun talon silloisen lämmönlähteen, kaukolämmön, hinnat kipusivat vähitellen ylöspäin. Ilma-vesilämpöpumpun ympäristöystävällisyys houkutti valveutunutta kodinomistajaa ja se alkoikin nopeasti kuulostaa parhaalta vaihtoehdolta uudeksi lämmitysjärjestelmäksi. Keski-Suomen Lämmön tarjous osoittautui muihin verrattuna hitusen edullisemmaksi ja päätöstä helpotti vielä silloiseen tarjoukseen kuulunut ilmalämpöpumppu. Jälkikäteen mieltä lämmitti uuden ilma-vesilämpöpumpun lisäksi myös kotitalousvähennys, joka pienensi hankinnan kokonaiskustannuksia mukavasti.

Tällä hetkellä kahden keittiön kotia ja lämmintä autotallia, yhteensä noin 150 neliön kokonaisuutta, lämmittää patterikiertoon lämpöä tuottavan ilma-vesilämpöpumpun lisäksi kaksi ilmalämpöpumppua. Autotallin katolta löytyy vielä 12 aurinkopaneelia omaan sähköntuotantoon. Kylmille ilmoille sattuvien sähkökatkosten varalle Häyhä on hankkinut toistaiseksi tarpeettomaksi jääneen kaasulämmittimen. Talosta löytyy myös suoravetoinen takka, mutta entinen teatterin näyttämötyöntekijä käyttää sitä vain kulissitarkoituksessa.

” Kaverit sanovat, että kyllä huomaa, että on kulissimies, kun on kynttilät takassa, hän naurahtaa. 

Kiitosta helppohoitoisuudesta ja huolellisesta asennuksesta

Kuluvana talvena Keljossa ei ole vielä toistaiseksi kiivetty sellaisiin pakkaslukemiin, jotka vaatisivat lämmitysvastuun siirtymistä ilma-vesilämpöpumpulta kokonaan sähkölle. Edellistalvena tällaisia, 20 pakkasasteen ylittäviä jaksoja oli parikin ja Häyhä huomasi lämmityksen vaihtuneen sähkölle ilma-vesilämpöpumpun sijaan. Tämänkin siirtymän lämmitysjärjestelmä kuitenkin hoiti itsekseen ja lämpöä riitti mukavasti koko taloon.

” Hyvin helppohoitoinen tuo on, ei sinne tarvi itse mennä paljon mitään sorkkimaan. Kerran olen soittanut huoltoon ja silloin sieltä tuli kaveri paikalle kyllä kuin ammuttuna.

Kolmatta talvea lämmitysvastuussa oleva ilma-vesilämpöpumppu ei ole siis pahemmin huoltoa tarvinnut, ainoastaan ensimmäisenä talvena ilmeni pientä ongelmaa ilma-vesilämpöpumpun sulatukseen liittyen. Pulmaan löydettiin kuitenkin ratkaisu yhteistuumin paikalla käyneen huoltomies Santerin kanssa, eikä ongelmaa ole sen koommin ollut.

Erityiskiitosta hän antaa ilma-vesilämpöpumpun asentajille, jotka hoitivat asennuksen ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Asennusjälkeä on Häyhän mukaan kehunut myös lämmönjakohuoneessa vieraillut ulkopuolinen putkiasentaja.  

” Pakko sanoa, että Keski-Suomen Lämmön asentajat olivat sitoutuneita työhönsä. Asentajilla oli kaikki pelit ja mensselit kerralla mukana ja homma hoitui ammattitaidolla ilman mitään ylimääräisiä seikkailuja.

Turvaa ja huolettomuutta Häyhälle Boschin ilma-vesilämpöpumpun omistukseen tuo myös laitteen kuuden ja kompressorin kymmenen vuoden takuu. Näistä Keljossa on jäljellä vielä kolme ja seitsemän vuotta. Myös laitteen helppohoitoisuus on miellyttänyt. Kerran vuodessa hoidettavan mutasihdin huuhtelun lisäksi Häyhän ei tarvitse tehdä muuta kuin nauttia lämmöstä. Ja ehkä avata hanaa pikkuisen, jotta talon Temppu-kissa saa mieltymyksensä mukaan juoda vetensä suoraan hanasta. 

” Kun tuttu kysyi, että onko hyvä, niin vastasin, että on. Ja sanoin, että soita vain, niin käyvät kaverit asentamassa sinulle samanlaisen.